Idag har SN skrivit om den anmälan som gjorts till Skolinspektionen angående den lärobok som innehåller grova felaktigheter om SD. Jag skrev om detta i inlägget Skrämmande propaganda mot SD i läromedel.

Här följer två utdrag ur SN:s artikel:

Ann-Sofi Pihlgren, enhetschef för anmälningsärenden på Skolinspektionen i Stockholm, säger att det är mycket ovanligt att Skolinspektionen får in några anmälningar av läromedel. – Lärarna har en stor frihet och ett eget ansvar när det gäller att välja vilka läromedel man vill använda. Det avgörande är hur man använder läromedlet i den konkreta situationen i skolan, säger Ann-Sofi Pihlgren.

Texten om Sverigedemokraterna skrevs i början av 90-talet när den här boken kom ut första gången. Det är naturligtvis skillnad på Sverigedemokraterna då och Sverigedemokraterna i dag, säger Wolfram Trostock.

Så Ann-Sofi Pihlgren menar att elever aldrig läser i läroböcker utan att ha en lärare i närheten som talar om i fall det som står är sant eller inte? De läser aldrig in ett avsnitt på egen hand i samband med sjukdom? De läser aldrig något av egen nyfikenhet? Och alla lärare i hela Sverige som valt att använda denna bok går igenom just detta textavsnitt och säger att det som står är fel? Så är det naturligtvis inte. Man slår sig för pannan!

Och Trostek på Bonnier utbildning då, som tycker att 20 år gammal text är okej att använda i en lärobok… Det måste han ju tycka, med tanke på att denna text inte reviderades inför den senaste upplagan som kom ut 2007, och som är den upplaga jag anmält. Sen undrar man inom skolan varför svenska elevers kunskaper sjunkit i internationella jämförelser. Kan det bero på att de får 20 år gammal information, som inte ens var rätt när den skrevs?

Låt oss också göra ett litet tankeexperiment. Byt ut ”Sverigedemokraterna” mot ”Socialdemokraterna” i den aktuella texten. Båda formuleringarna innebär lika stora avsteg från sanningen. Tror ni att Pihlgren och Trostek hade uttalat sig på samma sätt då? Jag tvivlar starkt på det.

Artikel i SN

Mer info: Lärarnas Nyheter, PI, Södermanlands radio

Annonser