Jag antar att ni redan hört om det. Men jag skriver några ord ändå. Carin Jämtin (S) tycker att det är dags att införa en muslimsk helgdag i Sverige. Men eftersom vi troligen inte kan ha fler helgdagar än idag så menar hon att en muslimsk helgdag i så fall ska få ersätta en av våra tidigare helgdagar. Frågan är vilken hon tycker är lämplig? Vilken del av våra svenska traditioner och av vår kultur är så pass lite värd att hon tycker att den kan tas bort bara så där, för att istället ta ytterligare ett steg i islamiseringen av Sverige? Ingen alls enligt mig!

Det är så jag storknar. Vad är det för vansinne? Förstår verkligen inte denna kvinna vad hon på fullt allvar föreslår? På vilket sätt tror hon att detta kommer att minska utanförskap och gruppmotsättningar? Det kommer ju tvärtom bara att bli ännu värre än det redan är! Och vad blir nästa steg? Moskéer i varje gathörn, med böneutrop fem gånger om dagen? Muslimska brödraskapet som riksdagsparti redan 2014? Sharia-lagar inte bara när det gäller familjerätt för muslimer utan för oss alla? Demokrati ett minne blott? Inget av det skulle förvåna mig. Tyvärr.

Måtte gudarna hjälpa oss! Eller hellre, för att hålla det hela lite mindre religiöst och mer sekulariserat, väljarna vid nästa val…

Avslutningsvis ett litet sidospår apropå islam… det må så vara att det finns många former av islam, att kvinnosynen  och synen på judar förstås varierar mellan individer inom den muslimska världen precis som överallt annars. Men det går knappast att jämföra med våra västerländska synsätt. De strömningar som är vanliga i stora delar av den muslimska världen är faktiskt mycket sällsynta i vår sekulariserade värld. Det framgår med fruktansvärd och rentav smärtsam tydlighet i inslaget som kan ses här, i vilket Lara Logan berättar om vad hon utsattes för i Egypten, och om kvinnosynen som råder där.

Läs mer: Expressen, SvD, Åkesson om S-förslag, ekuriren,

UPPDATERING

Beatrice Ask meddelar nu i SvD att det inte är aktuellt att införa någon ny helgdag i Sverige. Varken en ytterligare eller en istället för någon av de vi redan har. Tack för det! Nu är det bara att hoppas på att det ställningstagandet kvarstår…

Annonser