Som ni kanske såg i mitt förra inlägg så pratade man på TV4 Nyheterna igår om hur farliga ord är, om att de kan trigga människor till att i åratal planera och sedan begå massmord, och om att vissa ord därför bör undvikas. Ja, ni vet det där med öppenhet som bäst åstadkoms genom tystnad…

Detta följdes upp i morse i Nyhetsmorgon i samma kanal, där ett enat gäng helt oemotsagda fick sitta och ondgöra sig över SD och sätta agendan för vilka ord vi ska få använda. Detta leder till många tankar varav de flesta bör stanna i mitt huvud eftersom de inte lämpar sig för att sättas på pränt. Men några kan jag bjuda på.

Först: Hur vanliga var till exempel de ”farliga” orden massinvandring, islamisering och svenskfientlighet i den offentliga debatten när Breivik påbörjade sina planer för, enligt uppgift,  nio år sedan? Inte särskilt vanliga va? Det leder alltså till slutsatsen att vi måste börja leta efter alla ord som idag används väldigt sällan, och som kan anses värdeladdade eller som (om de om ett antal år senare blir vanliga i den offentliga debatten) kan ge upphov till en viss verklighetsbild. När vi identifierat dessa ord bör vi alltså typ förbjuda dem, för att undvika att massmord begås i framtiden. Det är SÅ, inte genom exempelvis bättre stöd till ungdomar som mår dåligt, förbättrad psykvård, minskat utanförskap, minskad arbetslöshet osv, som vi ska få ett öppet samhälle i vilket människor mår bra och känner sig trygga. (ironi)

Därefter: Detta med att ett enat gäng får sitta i TV-soffan, dunka varandra i ryggen och oemotsagda framföra den ena osanningen och åsikten efter den andra leder tankarna till flera olika saker som jag under de senaste dagarna stött på i diskussioner och kommentarer. Här kommer två av dessa. Begrunda!

1. Ett bidrag här i bloggen, från Pappan:

Spengler ur boken Västerlandets Undergång :

Pressen är idag en arme med omsorgsfullt organiserade vapenslag, med journalister som officerare och läsare som soldater. Men det är som i alla armeer : soldaten lyder blint, och ändring av krigsmål och operationsplan genomförs utan hans kännedom. Läsaren vet inte vad man gör med honom och skall heller inte förstå vilken roll han spelar. En våldsammare satir om tankens frihet får man leta efter.

2. Några ord om George Orwell, som skrev boken 1984. Jag har tagit mig friheten att fetmarkera delar av texten som jag ser som extra relevanta att begrunda.

1984 däremot är ett oavbrutet inferno, en berättelse om permanent storstadsmörker, en satir över den sovjetiska revolutionens förlopp. I revolutioner är talet om demokrati, frihet och det klasslösa samhället i regel en täckmantel för ärelystnaden hos en ny klass som armbågar sig fram till makten. Märkligt nog var det inte Orwells avsikt att Animal Farm skulle läsas av barn. Efter det första, revolutionära jämlikhetsbrottet låter Orwell grisarna (i likhet med de sovjetiska byråkraterna) omedelbart sko sig själva. Despoti kräver alltid ständigt bedrägeri för att hålla ordning på massorna. Ett system av dubbeltänkande som gör det möjligt att ha två motsatta åsikter på samma gång. Inom denna mardröm förblir livet oförändrat. Storebrors ögon bevakar medborgarna via TV-skärmarna.

Nåja. Även om jag som ni säkert förstår är djupt oroad av det som sker just nu, även om jag alltmer förfasas över hur debatten utvecklar sig, så kan jag inte hindra cynikern i mig från att titta fram. Det har denna gång resulterat i att jag börjat leta efter olika sätt att ersätta alla dessa farliga ord, så att vi ska kunna fortsätta debattera viktiga samhällsproblem utan att trigga igång massmördare med våra ordval. Jag har kommit på några nya benämningar, och presenterar dem nedan. Ni kan kanske bidra om ni kommer på fler?

  • Massinvandring får heta ”höjd befolkningstillväxt tack vare den per capita ovanligt stora och väldigt berikande invandringen”.
  • Undrar om ordet islamisering kan ersättas av ”avsekularisering till förmån för fredens religion”. Bättre? Lite långt kanske?
  • Eller vad sägs om att ersätta ordet islamisering med ”avhumanisering till förmån för fredens religion”. Snäppet bättre?
  • Multikultur får bli ”gemenskapen och tryggheten som uteblir när alla är oeniga om ALLT och områden omvandlas till typ krigszoner”.
  • Svenskfientlighet får heta ”Invandrargruppers berikande inställning till och spännande trakasserier av ursprungsbefolkningen i Sverige”.

Kommer jag på fler ”nya ord” så uppdaterar jag med dem sen. Och som sagt, bidra gärna. Men kom ihåg att hålla er till reglerna för kommentarer i bloggen.

TIPS! Lyssna på Jimmie Åkesson i Studio Ett från tidigare idag, och se Mattias Karlsson i kvällens sändning av Aktuellt (tid 07:20)

Annonser