Jag läste just denna artikel i Folket, om situationen på Hotell Eskilstuna där ca 140 asylsökande bor i avvaktan på beslut från migrationsverket. Givetvis rekommenderar jag att ni läser artikeln i sin helhet, men jag väljer att bara återge några korta citat nedan.

Abdul Malek Amara är en 38-årig före detta polis från Algeriet som har bott fem månader på hotellet. Han menar att den psykiska pressen är stor.

– Man måste ha tålamod i den här miljön. Själv har jag väntat i fyra månader på röntgen, men inte ens fått en läkartid, berättar han.

– Jag är van att upprätthålla ordningen bland allmänheten, men här dricker ungdomarna alkohol varje kväll, blir fulla och slåss. De går in på folks rum och trakasserar dem. Vi ringer ofta till polisen, men ingen kommer – de verkar vara vana vid den här situationen.

– Och maten ska vi inte tala om. Den är tyvärr väldigt dålig.

Vi respekterar hans villkor, och fortätter intervjun. Men vi behöver inte ställa några frågor. Han fullkomligt exploderar när han berättar om villkoren och svårigheterna han lever under.

– Här får vi så lite pengar att vi inte kan köpa någonting åt oss själva, säger han.

Den ersättning som gäller är 24 kronor om dagen för en ensamstående person, 19 kronor per dag och person för ett par.

– Det räcker inte ens till cigaretter. Det finns folk här som går till snabbköpet och stjäl en flaska läsk eller ett paket cigaretter. Man kan knappt kalla det brottsligt, det är ett krig för deras existens, säger han.

– Här hittar du allt du vill: dyra telefoner, nya kläder med prislapparna kvar… De säljs och pengarna går till narkotika.

– Folk dricker och blir fulla varje natt, de misshandlar varandra, och plåstras om primitivt inne på rummen.

För en gångs skull avstår jag från att kommentera. Ni kan tänka själva och dra era egna slutsatser.

UPPDATERING

Idag finns ytterligare en artikel om situationen på Hotell Eskilstuna publicerad i Folket. I artikeln framkommer bland annat att det är svårt att hitta lägenheter till alla asylsökande. Orsaken är att det är så många som söker asyl.

Annonser